Colombo

Amsterdam

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag9
mod_vvisit_counterGisteren39
mod_vvisit_counterDeze week131
mod_vvisit_counterLaatste week656
mod_vvisit_counterDeze maand1039
mod_vvisit_counterLaatste maand1529
mod_vvisit_counteraltijd210516

Online: 4
IP: 3.236.15.142
,
vandaag: Jul 15, 2020

Sri Lanka algemeen:

Algemeen


De republiek Sri Lanka (vóór 1972 Ceylon genoemd) is een eiland in de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van de zuidpunt van India. Sri Lanka wordt wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Letterlijk betekent Sri Lanka ‘het schitterende eiland’.
De totale oppervlakte van het land bedraagt 65.610 vierkante kilometer en daarmee is Sri Lanka ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid meet Sri Lanka 445 kilometer en van oost naar west maximaal 225 kilometer. De totale kustlijn van Sri Lanka bedraagt ca. 1340 kilometer en het eiland ligt 650 kilometer ten noorden van de evenaar.
Tot Sri Lanka behoren behalve het hoofdeiland een twintigtal kleinere eilanden, zoals het noordelijke schiereiland Jaffna, Kayts, Punkudutiva en Delft.


Geschiedenis


De geschiedenis van Sri Lanka kent verschillende perioden, die hieronder globaal aangestipt worden:


Oudheid

De geschreven geschiedenis van Sri Lanka begint met de ‘Mahavamsa’, een manuscript geschreven in de met het Sanskriet verwante taal Pali. Dit manuscript vertelt de geschiedenis van het eiland vanaf de vijfde eeuw v.Chr. tot 400 n.Chr.

In 543 v.Chr. kwam de Indiase prins Vijaya met zijn volgelingen vanuit het noordwesten van India naar Sri Lanka. Hij bezette het eiland en stichtte er de eerste Singalese dynastie. De eerste hoofdstad van het eilandrijk werd in 380 v.Chr. Anuradhapura en dat bleef zo tot halverwege de 9e eeuw.
In de tijd na de invoering van het boeddhisme werd Sri Lanka bijna letterlijk overspoeld door Tamils, een Dravidisch volk uit Zuid-India. Vooral de vruchtbare grond op het eiland en de aanwezige edelstenen trok de Tamils erg aan. De Tamils namen al snel zonder veel bloedvergieten de troon over van de heersers van Anuradhapura.
In de 2e eeuw v.Chr. veranderde de situatie. Gamani, regerend over een klein Singalees rijk in de zuidoosthoek van Sri Lanka, nam de wapens op en trok met een enorm leger ten strijde tegen de Tamil-koning Elara. Elara werd gedood en Gamani besteeg de troon van Anuradhapura onder de naam Duttha Gamani, de ‘ongehoorzame’ (161-137 v.Chr.). Na de dood van Gamani wisten nieuwe Tamils zich toch weer op Singalees grondgebied te vestigen.


Middeleeuwen

Van 477 tot 495 n.Chr. regeerde vanuit de nieuwe hoofdstad koning Kasyapa met harde hand. Hij werd verslagen door zijn broer, met een in India gevormd leger. In de 9e eeuw verloor Anuradhapura haar status als hoofdstad van het eiland weer, en ook de nieuwe hoofdstad Polonnaruwa onderging dit lot door de voortdurende aanvallen van Tamils en Chola’s uit India. De hoofdstad werd steeds meer naar het zuiden verlegd, totdat het hele eiland in 1001 bij het Zuid-Indiase koninkrijk ingelijfd werd. In 1294 werd Sri Lanka bezocht door de ontdekkingsreiziger Marco Polo en in de 13e en 14e eeuw vielen delen van Sri Lanka in handen van veroveraars uit Zuid-India, Birma (nu Myanmar), China, Egypte en Maleisië.


Portugese overheersing

In 1505 arriveerden de eerste Portugezen op Sri Lanka. Al snel hadden ze de kustgebieden in bezit genomen en nederzettingen gesticht. Ze profiteerden flink van het uiteenvallen in zeven koninkrijkjes van de oorspronkelijke bevolking.
In 1517 bouwden ze een vesting bij Colombo en er werden verwoede pogingen gedaan om de bewoners van het eiland tot het katholicisme te bekeren. Zonder geweld ging dat niet en vele tempels werden vernietigd. In 1587 werd Kandy veroverd en in 1593 de nieuwe hoofdstad Jaffna. De Portugezen vochten in die tijd niet alleen met de Singalese koningen maar ook met de Hollanders, die een oogje op Ceylon hadden. De Hollanders landden in 1602 onder Joris van Spilbergen op Ceylon. In 1638 bezetten de Hollanders wat havenplaatsen en met hulp van de koning van Kandy werd Colombo veroverd en de Portugezen langzaam maar zeker verdreven. In 1658 verlieten de laatste Portugezen Ceylon. Uit de Portugese tijd zijn alleen forten en veel kerken overgebleven.


Hollandse overheersing

 

 

 

De heerschappij van de Hollanders over Ceylon duurde maar 140 jaar, maar had grote invloed op het eiland. Ceylon was een van de belangrijkste VOC-vestigingen in Azië en de Hollanders bouwden er forten en verschillende protestantse kerken. Ook lieten de Hollanders Tamils uit India overkomen om op de rijstvelden te werken en werden er wegen en kanalen aangelegd. In 1734 kwamen de Hollanders in de problemen toen er een opstand op de kaneelplantages dreigde.
In 1741 kwamen er veel boeddhistische monniken uit Birma naar Ceylon om er het boeddhisme te hervormen. Doordat de Hollanders de boeddhisten min of meer hun gang lieten gaan, ging het boeddhisme op Ceylon een nieuwe bloeiperiode tegemoet. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het echter steeds onrustiger op het eiland en er volgden botsingen met de ontevreden bevolking.
In 1766 behaalden de Hollanders een grote overwinning op de koning van Kandy, die echter in het geheim, via de Britse gouverneur van Zuid-India, contacten had met de andere grote wereldmacht Engeland.


Engelse overheersing

 

 

In 1782, tijdens de vierde Nederlands-Engelse oorlog, landden Engelse troepen bij de havenstad Trincomalee, die prompt veroverd werd. In 1783 kregen de Hollanders met behulp van de Fransen, de aartsvijand van Engeland, de havenstad weer terug. Dat duurde echter niet lang en in 1796 veroverden de Engelsen een aantal havensteden en waren de Hollanders genoodzaakt om zich terug te trekken van het eiland. Met de vrede van Amiens in 1802 kwam er een definitief einde aan de heerschappij van de Hollanders op Ceylon, dat nu een Engelse kroonkolonie werd.
In 1815 werd de koning van Kandy, Sri Vikrama Rajasingha, gevangengenomen en naar India verbannen en kwam er een eind aan het 2300-jarige tijdperk van de Singalese koningen.
Onder het bewind van de Engelsen werden spoorlijnen en wegen aangelegd, de landbouw werd versterkt, ziektes bestreden en er werden veel plantages aangelegd. Vanaf 1870 werd de thee geïntroduceerd met het gevolg dat Sri Lanka de tweede grootste thee-exporteur van de wereld is. De Singalezen waren niet zo gewillig om in de plantages te werken, zodat de Engelsen zich verplicht zagen Tamils in te voeren vanuit Zuid-India.


Ceylon zelfstandig

 

In 1917 werd de Ceylon Reform League opgericht, die openlijk streefde naar onafhankelijkheid. In 1924 werd er door Engeland wat zelfbestuur toegestaan, maar in 1928 besloot men dat Ceylon nog niet klaar was voor een onafhankelijke status.
In 1945 wees Engeland nog de verlangde dominion-status af. Op 4 februari 1948 werd Ceylon onafhankelijk, maar bleef wel lid van het Britse Gemenebest. Bijna 10 jaar na de onafhankelijkheid bleef het Engels de nationale voertaal. Het land werd geregeerd door een Engels sprekende christelijke elite. Uiteindelijk werd het Singalees de nationale voertaal, maar andermaal werden de Tamils "vergeten". Vanaf toen begon het geweld. Ook wanneer het economisch slechter ging, waren de Tamils de eerste slachtoffers, met alle gevolgen van dien. Daarenboven zitten ze als Hindi gevangen tussen de grote meerderheid van de Boeddhisten en de christelijke gemeenschap.


Republiek Sri Lanka

Op 22 mei 1972 werd Ceylon uitgeroepen tot de onafhankelijke parlementaire republiek Sri Lanka.


Jaren tachtig en negentig

In 1980 werd de noodtoestand afgekondigd als gevolg van een algemene staking en zeer gewelddadige confrontaties tussen Singalezen en Tamils. De jaren '80 en '90 stonden vooral in het teken van de burgeroorlog met de Tamil Tijgers. Pas in februari 2002 werd in Oslo tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamil Tijgers (LTTE) een permanent bestand overeengekomen. Onder druk van de Verenigde Staten kwam er op 23 februari officieel een eind aan de bloedige militaire operaties. Begin december 2002 bereikten de regering en de LTTE in Oslo een overeenkomst over de vorming van een federale staat.


Tsunami

Op tweede kerstdag in 2004 werden veel landen in het zuiden van Azië getroffen door een enorme natuurramp, waaronder Sri Lanka. Er deed zich een zeebeving voor die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Het epicentrum van de beving lag voor de westkust van Sumatra, ter hoogte van de provincie Atjeh. De beving veroorzaakte een muur van water die over de kust van Sri Lanka en veel andere landen spoelde. De golven van deze zogenaamde tsunami bereikten op sommige plaatsen een hoogte van tien meter.
Voor meer informatie: kijk op
http://www.statistics.gov.lk/index.asp en ook http://www.lankalibrary.com/news.htm


Demografische gegevens


Op Sri Lanka woonden in juli 2004 ongeveer 19.900.000 mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 303 inwoners per km2 en Sri Lanka is daarmee een van de dichtst bevolkte landen van Azië. De bevolking kan grofweg worden verdeeld in 64% singalezen, 18% tamils (vaak hindu), 9 % moslims en verder o.a. christenen, veddahs (woudmensen) en burghers (waaronder de afstammelingen van onze voorvaderen uit de Verenigde Oost-Indische Compagnie - Hollanders, Portugezen, Engelsen).


Klimaat


Sri Lanka kent een tropisch klimaat met een temperatuur die varieert tussen de 25°C en 30°C. Er zijn twee moessonperiodes: van november tot april in het noordoosten en van mei tot oktober in het zuidwesten met in de regel een korte maar heftige tropische bui. In de bergen is de temperatuur beduidend lager.


Landschap


Sri Lanka varieert van een vruchtbaar laagland in het zuidwesten tot droge vlakten in het noorden, oosten en zuiden, tot zelfs woestijnachtige gebieden aan toe. In 1881 was nog 84% van Sri Lanka met bossen bedekt, in 2002 gedaald tot 19%.
Het centrale gedeelte van het eiland is bergachtig en wordt door diepe valleien doorsneden. Hier ligt een aantal bergtoppen, waarvan de Pidurutalagala of Mount Pedro met 2524 meter de hoogste is. Andere hoge toppen zijn de Kirigalpotta (2394 m), de Totapalakanda (2356 m) en de heilge Sri Pada (Samanalakanda) of Adam’s Peak (2243 m). De kuststrook is over het algemeen regelmatig en vlak, maar op sommige plaatsen liggen voor de kust eilandjes, lagunen, koraalriffen en baaien. De kustvlakten zijn in het zuiden smaller (50-60 km) dan in het noorden.
Het uiterste noorden van Sri Lanka wordt gevormd door het schiereiland Jaffna, dat omringd wordt door een aantal eilanden. Het schiereiland wordt door een smalle zandbank, de Elephant Pass, verbonden met de rest van het eiland.


Taal


Het Singalees of Sinhala is sinds 1956 de officiële taal van Sri Lanka, maar ook het Tamil en het Engels gelden tegenwoordig als gelijkwaardige officiële talen.


Godsdienst

Boeddhisme

Volgens de overlevering zou Sri Lanka in de 3de eeuw v.C. bekeerd zijn tot het boeddhisme, dat zich sinds die tijd tot de grootste godsdienst van het land heeft ontwikkeld en o.a. gekenmerkt wordt door een invloedrijk monnikendom. Op dit moment is ca. 69% van de bevolking, met name de Singalezen, boeddhist. Het boeddhisme is niet alleen een geloof of levensleer, maar speelt ook een grote rol in het maatschappelijke en politieke leven.
De stad Anuradhapura is een heilige stad voor de boeddhisten. In deze stad bevindt zich een van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka, de Sri Maha Bodhi. Het is een stek van de heilige Bo-boom uit de Indiase stad Bodh Gaya, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Elke dag komen er pelgrims uit de hele wereld naar Anuradhapura om de heilige boom te aanschouwen, die voor zover bekend, met zijn 22 eeuwen de oudste boom ter wereld is.

 

Hindoeïsme

De Tamils hebben het hindoeïsme vanuit India op Sri Lanka geïntroduceerd. Ca. 15,5% van de totale bevolking is op dit moment hindoe. De hindoes wonen vooral in het oostelijke en noordelijke deel van het eiland, maar ook in het zuiden en in de hoofdstad Colombo. Opmerkelijk is dat het hindoeïsme zich enigszins heeft vermengd met het boeddhisme.
Sri Lanka telt ca. 12.000 monniken, die in ongeveer 3000 kloosters en kluizenaarsverblijven wonen. Er bestaat ook een nonnenorde, ca. 2000 vrouwen, maar die spelen geen grote rol in het hindoeïsme.


Islam en Christendom

Ca. 7,5% van de Sri Lankaanse bevolking is christen, waarvan het merendeel behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk, die in Sri Lanka bestuurlijk georganiseerd is in één aartsbisdom met zes bisdommen. De kuststreek rond Negombo, in het noordwesten van Sri Lanka, staat bekend om de vele katholieke kerken uit de Portugese tijd. Hier is ca. 80% van de bevolking katholiek.
Protestantse denominaties zijn onder andere anglicanen, methodisten, baptisten en presbyterianen. In de hoofdstad Colombo staat de monumentale Wolvendaalkerk, de grootste en indrukwekkendste Nederlands Hervormde kerk van Sri Lanka. De kerk werd vanaf 1749 gebouwd op de fundamenten van een Portugees godshuis. De meeste Burghers zijn christenen.


Moslim

Ca. 7,5% van de bevolking van Sri Lanka is moslim. Ze wonen voornamelijk in het oostelijke en zuidoostelijke deel van Sri Lanka en bestaan onder andere uit afstammelingen van Arabische, Voorindische en Afghaanse handelaren. Hambantota is de grootste stad aan de zuidkust en hier leeft de grootste groep Maleise moslims van Sri Lanka.
De Sri Lankaanse moslims houden in het algemeen streng vast aan de traditionele normen.


Tijdverschil


Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3 ½ uur later dan in Nederland. In de winter is dat verschil 4 ½ uur.


Valuta

In Sri Lanka betaal je met rupees. 

 

 

 

Kijk voor een valuta berekening op de site van

klik op link


Eten en drinken

 


Sri Lanka biedt een overvloed aan heerlijke maaltijden waarbij de 'local dish' bestaat uit 'rice & currie' die je in talloze soorten kunt krijgen. In Sri Lanka kun je overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja's, ananas, banaan (in vele soorten), mango's en verse kokosnoot. Wat de drank betreft is Arrack de nationale volksdrank. Het is een soort whisky, die zowel 'on the rocks' als gemixed met jus of cola uitstekend te drinken is. Bier is met een Westerse prijs voor Sri Lankaanse begrippen relatief duur. Frisdranken zijn daarentegen erg goedkoop. Qua warme dranken is de thee uiteraard de beste ter wereld. En natuurlijk, op een eiland, is de vis bijzonder goed op Sri Lanka.

 

 


Inkomsten en prijzen september 2009


Beroep

Winkel personeel

Kantoor medewerker

Hotel manager

Theeplukkers

Barkeper

Dagverzorging

Badmeester

Fabriekswerker

Leraar(res)

Directeur basisschool

Kosten voor levensonderhoud

Kg suiker

Kg. Rice

Pond brood

Een liter benzine

Goedkope schoenen

Een T-shirt

Waspoeder


In Rupees

8500

15000

25000

7000

10000

10000

12000

15000

15000

27000

100

80

40

130

1000

800

250


In €uro’s

51.50

90.90

151.50

42.40

60.60

60.60

72.70

90.90

90.90

163.60


0.61

0.48

0.25

0.78

6.10

4.85

1.52

berekend met een huidige koers van 165 en op maandbasis

 
10.jpg

Ik ben maar een enkeling, maar ik ben iemand.
Ik kan niet alles doen, maar ik kan IETS doen.
En ik zal me niet laten beïnvloeden door hetgeen ik niet kan doen,
Om te doen wat ik kan!