Colombo

Amsterdam

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag6
mod_vvisit_counterGisteren74
mod_vvisit_counterDeze week218
mod_vvisit_counterLaatste week416
mod_vvisit_counterDeze maand770
mod_vvisit_counterLaatste maand1855
mod_vvisit_counteraltijd212102

Online: 1
IP: 35.172.233.215
,
vandaag: Aug 13, 2020

Resultaten doelstelling:

 

Resultaten van de door ons gestelde doelstellingen:


Reeds verwezelijkt, of nog mee bezig

 

Boten project Nilaveli:


Loopt eigenlijk niet volgens plan, maar daar hebben de mensen in Nilaveli geen debet aan, het ligt met name aan de regering.

Wat is het geval: de vissers mogen door toedoen van het Tamil gebeuren niet ver de zee op om te vissen, en nu juist daar zit de vis.

Bijkomend, er zijn in die streek door veel instanties gewoon aan jan en alleman boten gegeven, ook aan niet vissers en wat doet zich nu voor de mensen die een boot, net en noem maar op hebben ontvangen en er eigenlijk niets mee kunnen doen verkopen deze door, ook mensen die al en boot van ons hadden gekregen kregen er nog een en met twee boten tegelijk kun je toch niet vissen dus werden deze door verkocht en hebben ze op dit moment geld genoeg.

Een ander probleem is dat de mensen die voorheen aan zee woonden nu op ongeveer 3 km. Verwijderd zijn van zee doordat de regering daar nieuwe huizen heeft neergezet.

Het volgende probleem heeft zich voorgedaan, Vathani, de vrouw die mij destijds om boten heeft gevraagt wist mij te vertellen dat de boten op het strand lagen en de motoren en netten door het vissers community in beslag waren genomen.

Zij zelf waren gevlucht naar Udappuwa en zij vroeg ons om steun bij het opzetten van een winkeltje in deze vissers plaats.

Ik heb haar verteld dat ik er eerst over moest nadenken en mijn beslissing in mei aan haar kenbaar zou maken, het gaat hier om een bedrag van 50.000 rps waarvan zij er 40.000 van terug zou moeten betalen, de rest is zogenaamd een sponsoring.

Fietsen voor Batticoloa:


Dit is een zeer geslaagde aktie geweest, die bij mijn laatste bezoek in febr. 2006 nog eens duidelijk werd bevestigd.

Door dit resultaat hebben we ons voorgenomen om de kinderen in Batticoloa die nu ver moeten lopen om naar school te gaan  ook een fiets te geven, dit in samenwerking met de plaatselijke pater die dit alles regeld.

We hebben al 6 fietsen gegeven en er moeten er nog 30 komen en het worden zowel jongens als meisjes fietsen. Dan moet er een bus worden ingezet, voor te beginnen voor een termijn van de een half jaar om de kinderen die echt ver weg wonen met een bus op te halen, het gaat hier om 40 tot 50 kinderen.

Al deze kinderen woonde voorheen in het gebied waar de pater nu via het Vaticaan bezig is met het bouwen van huizen, ook de school moet worden vernieuwd, zitten nu in een soort kippenhok.

De directeur van de school vroeg aan mij voor geld om een schoolreisje te organiseren dit om de kinderen op andere gedachten te brengen na de traumatische ervaring van de tsunami, kosten van dit reisje ongeveer € 2500.00. Een reisje van ± 5 dagen naar bijvoorbeeld Nuwara Eliya is wat deze kinderen echt nodig hebben en ook verdienen.

Dovenschool in Batticoloa:


Hier is al iets zichtbaars gewijzigd, de kinderen hebben nu de beschikking over extra wasgelegenheid en ook een klein lokaaltje waar men kan eten (2 tafeltjes).

Via YMCA is men bezig met de bouw van een geheel nieuw gebouw, echter hier heeft men het probleem dat het geld op is, maar dat is overal zo, de prijzen zijn de laatste maanden gewoonweg de pan uitgerezen. Op dit moment zijn diverse instanties en stichtingen bezig met het inzamelen van gelden voor de bouw, maar dat verloopt nogal stug, een ding is zeker de kinderen hebben recht op dit gebouw en het moet er dan ook hoe dan ook komen. Een ding is zeker, voor dit alles is onze stichting veel te klein en hebben het dan ook over gelaten aan YMCA hier in Nederland nadat wij dus de contacten hadden gelegd.

Bouwen van huizen:


Dit is voor een heel groot gedeelte al opgelost, de mensen in Negombo die in juli nog in tenten zaten bezitten momenteel houten gebouwen en dat is op zich al een hele verbetering.

Ook hebben nu enkele mensen al een permanent huis, ook de familie waar we ons voor in hebben gezet tesamen met de pater uit Ethukala, maar er zijn nog steeds mensen die geen permanent huis hebben en dus………….nog steeds aan het wachten zijn op hulp van ons of iemand die zijn hart opend.

Bij laatste bezoek waren de meeste mensen van het tsunami kamp verdwenen, slechts 7 chalets stonden er nog en ook hiervoor was men bezig met het bouwen van nieuw onderkomen.

De meeste mensen wonen nu opeen gehoopt in de tsunami flats zoals ze het zelf noemen, 242 gezinnen op een kluitje en het ergste is de meeste mensen hebben geen werk en dus veel stress en ruzie.

Huisje voor de familie Niroshiny:


Mij werd in februari 2007 de vraag gesteld om een huisje te bouwen voor deze familie. Zij waren door de vorige huiseigenaar uit het huis gezet omdat deze de grond had verkocht. Na wat heen en weer rond gevraagt te hebben wat dit alles zou gaan kosten heb ik besloten om hen het geld voor de bouw hiervan te geven, kwam neer op 40.000 rps. Nu hebben ze tenminsten weer een eigen onder komen, waren voorlopig ingetrokken bij hun tante.

De kleine Sonali doet bijzonder goed haar best op de prive school in Negombo.

Een koelkast en nieuw dak:


De familie Puspha heeft van ons een nieuwe koelkst ontvangen voor het opslaan van vis die zij niet die dag op de markt hebben weten te verkopen, ook werd het dak van hun huis vernieuwd, had veel schade onder vonden van de slechte weersomstandigheden die er waren in november 2006.

De nier voor Shantha:


Shantha die werd geopereerd in november 2006 doet het goed, ja zelfs zo goed dat hij voor enkele uren per dag aan het werk kan gaan op de markt in Negombo, medio april 2007 heeft Shantha via Suranga van ons een fiets ontvangen om naar zijn werk te kunnen gaan.

Bij mijn laatste bezoek straalde hij van blijdschap en wist niet hoe hij ons en de sponsoren moest bedanken

Project Pitipana:


Maandag 4 juni gaan we van start met het geven van ontbijt op deze school aan de allerkleinste kinderen. We beginnen met ongeveer 150 kinderen en we hopen het volgend jaar uit te komen op de doelgroep van 350 kinderen, dit alles is afhankelijk van de dan te houden Silly Walk door de leerlingen van het Bouwens van der Boije College te Helden Panningen.

Kleuterschool Kochchikade onder de vlag van Ayubowan Yaluva Sri Lanka:


Nadat de leraressen al sinds juli 2006 geen salaris meer ontvingen en van mij de toezeggingen hadden gekregen in september 2006 om te bekijken wat ik voor zou kunnen betekenen ben ik in februari 2007 over gegaan to het uitbetalen van hun salaris, ook de kosten voor de stroom komen op ons conto, dit nadat de achterstallige stroom was betaald.

Nu nog zorgen voor nieuwe toiletten voor de kleuters, op dit moment moeten ze hun behoefte buiten in het struikgewas doen.

Persoonlijke sponsoring:


Op dit moment hebben we 11 gezinnen die door mensen uit Nederland persoonlijk worden gesponsord.

De resultaten na zo’n korte periode zijn verbluffend, een gezin heeft met behulp een eigen garage weten op te zetten, een ander gezin heeft een goed lopend restaurant (deze mensen worden al langer geholpen), verder heeft een man (Cresian)mij zijn eerste loon laten zien, was na een lange ziekte periode (TBC) voorheen niet in staat om te werken, nu door regelmatig eten en medicamenten is hij in staat om weer zij het voor een gedeelte zijn eigen inkomen te verwerven.

Een andere familie heeft mede de steun van ons een tuuk tuuk aangeschaft en is op dit moment bezig een eigen huisje te bouwen met de verdiensten en opbrengst van dit vervoer middel , gezegd dient te worden dat alles zeer traag verloopt daar het toerisme waar deze mensen toch hun inkomsten van moeten ontvangen na laat, en dit is dan weer te wijten aan het oorlogs geweld in het noorden en oosten van Sri Lanka.

Mensen die naar Sri Lanka op vakantie willen gaan hoeven hiervoor niet weg te blijven, over het algemeen merken we er weinig van alleen hier en daar een roadblock, persoonlijk heb ik in febr. 2007 helemaal niets gemerkt van dit geweld en ben toch bijna overal geweest, alleen niet in die gebieden waar men dus niet komen mag , het noorden en oosten.

Bij een andere familie waar de vrouw epileptische aanvallen heeft en dus niet kan werken heeft de man des huizes werk weten te vinden en kan het kind dankzij steun nu voor het eerst naar school.

Verder heeft een vrouw die er alleen voorstaat met een kind een onderdak weten te vinden bij vrienden die nu omdat ook zij werk heeft weten te vinden tussendoor op de kleine passen. Voorheen leefden zij als beesten vandaag hier en morgen weer ergens anders, en nu hebben ze dan eindelijk hun stekkie gevonden iets waar ze ons zeer dankbaar voor waren tijdens mijn laatste bezoek.

Zie voor meer onderstaand na mijn laatste bezoek in februari 2007

Niroshiny heeft een nieuw houten huisje van ons gekregen

Sonali de dochter van Niroshiny gaat naar een prive school, is na enkele maanden al een geslaagde zet

Puspha heeft een grote koelkast van ons in ontvangst mogen nemen

Thewanthi heeft extra een garage gesponsord gekregen

Fam. Peiris heeft een geldelijk voorschot ontvangen voor het renoveren van hun huis

Shantha, de jongeman met de nieuwe nier heeft plannen om alweer aan het werk te gaan

Vathani krijgt wanneer het zo blijft een geldelijke bijdrage om een nieuwe winkel op te zetten

Jayaseeli is weer terug in Chilaw, terug bij haar man, ben ik eigenlijk niet zo gelukkig mee

Kumari’s huis is bijna klaar mede dankzij onze steun en hun eigen inzet

Nylouka heeft verschillende spullen in ontvangst mogen nemen voor het inrichten van haar huis in de tsunami flat

Fam. Gunarthna in Warakapola blijft hun restaurant maar aan het uit breiden,

 


Een boot voor de familie Greetha:

Was al langer een wens van hen maar door de financiele omstandigheden was dat eigenlijk nog niet mogelijk. Bij ons eerst volgende bezoek in juli kwam die vraag weer naar voren en omdat wij er een beetje beter voorstonden hebben wij het besluit genomen om eens te bezien wat dit alles ging kosten.

Bij navraag en het bekijken van de mogelijkheden kwamen wij uit bij een tweedehands boot en een tweedehands motor. Na de papieren te hebben gecheckt en overleg te hebben gepleegd met de familie, want uiteindelijk moesten zij er mee gaan werken, werd besloten om de koop te doen.

De eerste opbrengst een dag later was niet mis (1800rps), maar er dient wel bij worden vermeld de twee daarop volgende dagen was het ook niets

Vathani gaat van start met haar nieuwe winkel:

Door het credit dat Vathani van ons heeft ontvangen kan zij een winkel in haar dorp Uddappuwa gaan opzetten, het gebouwtje is van een familielid en zij krijgt dit op huur basis. Het credit dat bestaat uit 50.000Rps, moet zij in maandelijkse termijnen van 2000Rps terug betalen met die uitzondering dat zij de eerste 10.000Rps kan gebruiken en mag houden om de winkel in te richten. De eerste afbetaling moet gebeuren in de maand november, zo krijgt ze wat meer gelegenheid om de zaak op te bouwen, vanaf dat tijdstip wordt ook onze maandelijkse sponsoring aan haar stopgezet. Op dit moment heef zij behoefte aan een grotere winkel, ook hiervoor heeft zij steun ontvangen en is bezig met de bouw van een geheel nieuw winkelpand in Udappuwa.

Een tuk tuk voor de familie Peiris:

De fam. Peiris heeft op eigen verzoek van ons een tweede hands tuk tuk ontvangen, dit omdat de eigenaar van de tuk tuk waarmee hij nu de kost moest verdienen ging verkopen en hij dus zonder werk kwam te zitten.

Het gebeurt allemaal op huur basis en de tuk tuk blijft eigendom van de stichting.

Doordat Peiris zijn gemaakte afspraken niet na is gekomen en wij hem herhaaldelijk hebben gewaarschuwd hebben wij de tuk tuk weer teruggenomen en is inmiddels verkocht.

School Ethukala heeft een nieuwe computerruimte:

Op de school in Ethukala was een kleine ruimte die aan de school vastzat, maar eigenlijk werd gebruikt als opslagruimte.

Deze ruimte hebben wij onder handen genomen en om weten te toveren met enkele noodzakelijke aanpassingen zoals enkele nieuwe ramen en een fatsoenlijke deur die op slot kan.

In deze ruimte hebben wij destijds een computer geplaatst die zij nog in een doos hadden staan en die op enkele aanwijzigingen mijnerzijds in gereedheid werd gebracht.

De ruimte is helemaal af, en wat schets mijn verbazing, nu heeft de school in een keer 10 computers in deze ruimte staan, gesponsord door hotel the Beach, dus het kan wel, eigenlijk hetzelfde als wat er destijds is gebeurd op de school in Rattota.

Dit was onze eerste insteek op deze school, verder gaan wij met het opnieuw bouwen van het sanitair gebeuren, iets wat hier geen overbodige luxe is

Ook werd ik uitgenodigd voor hun jaarlijkse sportdag, die ik heb bijgewoond, was een hele belevenis. Het toiletten complex is gerealised en wij hebben ook al een gebouw van de school compleet gerenoveerd.

Nieuw dak voor alleenstaande moeder van 2 jongens:

Tenisha is haar naam en zij vroeg mij om een nieuw dak voor haar huisje/krot. Dit hebben wij voor haar mogelijk gemaakt en nu kan ze met een gerust hart in haar huisje zitten ook wanneer het regend. Ook hebben wij rond om haar huisje de planken vervangen cq hergebruikt. Inmiddels hebben zij van ons een nieuwe vloer (beton), matrassen, en een klamboe ontvangen

Start renovatie school Pitipana:

Op vrijdag 15 februari 2008, is men in Pitipana van start gegaan met de renovatie van het eerste gedeelte van deze school. Er werd begonnen in het gedeelte waar de jongste groepen les krijgen en die er het slechts aan toe zijn, dit in gezamenlijk overleg met het school bestuur. Begonnen werd met het verwijderen van de dakpannen, daarna zou worden bekeken welk hout nog goed was maar daar werd snel op teruggekomen daar bij de sloopwerkzaamheden het dak/hout spontaan voor een gedeelte instortte, en toen werd er besloten om alles te vernieuwen en geen gebruikte materialen meer te gebruiken. De kosten hierdoor zijn dan weliswaar ietsjes hoger uitgevallen, maar dan zijn wij er wel zeker van dat alles netjes blijft en dat wij dan niet over zeg maar 5 jaar weer opnieuw moeten beginnen. Dus de school of een gedeelte ervan werd voorzien van nieuwe spanten en nieuwe dakpannen.

Het stucwerk en ramen is een latere zorg wanneer er weer meer geld binnen is.

De Stichting KIEWAD wordt hartelijk bedankt voor de steun in deze voor zover.

Vervolg renovatie,

De gelden van de Stichting Boeken Steunen Mensen is binnen en dus kan er een vervolg gemaakt worden met de renovatie.

In april zijn wij verder gegaan met de verbouwing van deze echt grote school. Omdat er enkele miscommunicatie’s waren ben ik vertrokken naar Sri Lanka om dit kleine probleem op te lossen, wat ook zonder slag of stoot is gelukt.

De bouw is in een ver gevorderd stadium en wij hebben dan ook al een kleine opening gevierd, dit voor mijn vertrek huiswaartst.

Het is alles bij elkaar genomen een tegenvaller geworden met dien verstande dat wij eigenlijk beter van meet af aan de hele boel om hadden kunnen stoten en eigenlijk van gronds af aan de school opnieuw hadden moeten gaan opbouwen, maar ja dit is dus niet gebeurt.

We hebben het dak compleet vernieuwd, de muren zijn waar nodig opnieuw opgetrokken en er zijn overal nieuwe ramen ingekomen.

Dit alles betekent wel dat het geld voor de andere gebouwen nagenoeg op is en dat wij nu weer naarstig op zoek zijn naar nieuwe sponsoren.

Bouw huisje Chilaw:

In februari hebben wij al een klein bedrag gegeven voor de bouw van een nieuw huisje voor een gezin waarvan de man een handicapt heeft. Het overige bedrag heeft deze familie van mij ontvangen in mei 2008.

Jayaseeli en Nylouka samen in een huurhuisje:

Vanaf half mei hebben de beide vriendinnen nu een mooi groot huisje, dat op onze naam staat .

Het probleem bij de beide dames was dat zij met hun beide kinderen op een niet vaste woonplek woonde en zo niet in staat waren om werk te vinden of om te werken. Nu zij samen wonen kunnen de kinderen naar school (beide hebben ieder een kind) en kan een van hen een vaste baan nemen zodat de ander voor de kinder opvang en het huishouden kan doen.

Tot op heden verloopt dit prima.

Tuk tuk voor de familie Niroshany:

Eind mei 2008 heeft Kumar de echtgenoot van Niroshany van ons een tuk tuk op huurbasis in ontvangst mogen nemen.

Dit vervoermiddel moet hem in staat stellen om een beter leven voor zijn gezin en natuurlijk voor zichzelf op te bouwen.

Maandelijks moet hij ons een afgesproken bedrag terug betalen, doet hij niet aan de gestelde eissen dan zal hem dit vervoermiddel worden afgenomen, dit als stok achter de deur, ook hebben wij bij hen een keuken laten aanbouwen, was al langer haar wens

Bouw van de school in Pitipana staat voorlopig stil:

Omdat de gelden ons op dit moment ontbreken hebben wij de bouw stilgelegd nadat het eerste resultaat en ook doelstelling was gehaald en dat was de renovatie van dat gedeelte van de school dat er het slechts aan toe was.

Pitipana is dan voor een gedeelte gerenoveerd maar de overige bouwen zijn is zulk slechte staat dat wij ons ook hiervoor gaan inzetten. Mensen met ideëen zijn van harte welkom en niet alleen maar mensen met ideëen maar ook geld is in deze zeer welkom.

Ondertussen hebben wij wel de vloer geëgaliseerd,

Bouw toiletten school in Ethukala in volle gang:

Nadat wij dus het project Pitipana hadden stilgelgd is Suranga met dezelfde aannemer van start gegaan met de bouw van geheel nieuw toilet gebeuren op deze school.

Dit alles werd officieel geopend op maandag 14 juli 2008, het was voor de school iets geheel nieuws, nergens in Sri Lanka is zulk een mooi modern toilet  gebouw te vinden, wisten ze me te vertellen.

Toiletten met stromend water, wasbakken met stromend water, douche gelegenheid, en alles mooi afgewerkt met tegelwerk, dit tegen de muren, op de vloer, ja niets werd ontzien

Ik ben blij voor hen dat wij dit hebben mogen maken en zal me nu gaan inzetten om ook het schoolgebouw gerenoveerd te krijgen want dat is echt geen overbodige luxe en zeker de dankbaarheid waarmee de mensen (leerlingen, personeel, directie) ons overmeesterde, het was fantastisch.

Vervolg februari 2009.

Vervolg van renovatie Pitipana

Nadat wij een groot gebouw hebben weten te renoveren gaan wij straks nadat de school in Ethukala klaar is van start met het aanbrengen van een geheel nieuwe vloer in het gebouw dat door ons is gerenoveerd. Ook dit is een bittere noodzaak gezien de grote gaten in vloer en ongelijkheid. De vloer is ondertussen geëgaliseerd

Renovatie school Ethukala,

Nadat wij midden 2008 het toiletten complex hadden opgeleverd zijn wij ditmaal van start gegaan met de renovatie van de school in Ethukala.

Met behulp van de gemeente Helden de stichtingen KICI (Den Haag) en Trein 8.28 (Gorinchem), konden wij met een bedrag het eerste gebouw gaan bewerken, wat echt geen overbodige luxe is.

Na de renovatie hebben wij ook de grond voor dit gebouw wat opgeruimd, zodat de kinderen wat meer vrije speelruimte hebben

Het gebouw is klaar en wij zijn nu aan het wachten op nieuwe sponsoren om ook de rest zo te krijgen zoals het behoort om behoorlijk les in te kunnen geven.

Vervolg juni 2009,

Schoolplein opgeruimd,

Nadat het eerste schoolgebouw was gerenoveerd is ook het schoolplein in z’n totaliteit opgeruimd en kunnen nu de leerlingen die de tak van  landbouw studeren hier een eigen moestuintje opzetten.

Ook dienen de leerlingen nu het plein zuiver te houden.

Bouw nieuw huisje,

Voor een familie die woonachtig zijn pal aan de zee hebben wij een huisje gebouwd van 4 bij 6 meter en opgetrokken van stenen blokken, met een ijzeren golfdak.

Dit verzoek kwam van de omwonende, bekeken wordt hoe wij de vraag van een nieuw toilet kunnen beantwoorden

Nieuwe waterbron,

Voor een gezin hebben wij een nieuwe waterbron met pomp aangeboord, tevens hebben wij een geheel nieuw toilet gebouwd, waar ook hier dringende behoefte aan was

Nieuwe electrische motor voor school,

Op verzoek van een vader van een van de kinderen die gebruik maken van de school hebben wij een nieuwe electrische waterpomp gekocht en opnieuw geïnstalleerd.

 

 

Februari 2010,

Het huisje van de handicapt man In Chilaw is door ons betaald, nu kan hij het gaan afbouwen.

Wij hadden hem in eerste instantie geld gegeven voor de aanbouw en dat heeft naar onzer tevredenheid gedaan, ook heeft hij een extra schuurtje en water kraan bijgebouwd.

Wij hebben een meisje met de naam Chandi Devika een micrcredit gegeven voor de aanschaf van naaimachines, zij heeft een naaiatelier maar had geen of weinig mogelijkheden om dit uit te breiden, met onze hulp is het de bedoeling dat zijn 4 tot 5 personen in dienst gaat nemen die dan de aanvraag kunnen gaan voldoen.

Op de school in Ethukala is een start gemaakt met de renovatie van een van de school gebouwen, wij hebben gelden ontvangen die het mogelijk maken om  alvast het dak van dat gebouw in z’n geheel te vervangen, onze dank gaat hiervoor uit naar de beide sponsoren die een totaal bedrag van € 5000.- hiervoor beschikbaar hebben gesteld.

Wanneer wij weer gelden binnen hebben zal ook de ombouw worden gerenoveerd.

In juli 2010 hebben wij dit gebouw weer in een staat weten te brengen zoals er eigenlijk alle gebouwen moeten gaan uitzien, wij hebben de muren, de vloer, de ramen en de deur vernieuwd, zodat de kinderen op dit moment niet alleen droog zitten maar ook les krijgen in een leuk lokaaltje.

November 2010

Op de school in Kattuwa hebben wij het weer klaargespeeld om er een geheel nieuw toilet te bouwen voor zowel de jongens als de meisjes. Dit was al een lang gekoesterde wens van het schoolbestuur en na veel wikken en wegen is het er dan nu eindelijk van gekomen, ook hebben zij de vraag gesteld om de gebouwen die er in een erbarmelijke staat bij staan te renoveren en zorg te dragen voor schoolmeubelen, deze zijn in z’n geheel niet aanwezig en de kinderen zitten dan ook allemaal op de grond.

Voor de familie van Jayaseeli hebben wij nu een geheel nieuw huis gebouwd, het eerste gedeelte is van steen en de rest van hout, het dak is van asbest golfplaten zodat het zeewater bestendig is. Het is gebouwd op de plek waar het huisje van Niroshany heeft gestaan, ook werden de houten planken van het eerste huisje gebruikt om de kosten te besparen. Verder hebben wij voor haar een waterbron opgeboord zodat zij nu ook stromend water hebben.

Voor de school in Ethukala is er weer een gedeelte gereed gekomen, Suranga heeft met z’n ploeg weer een muur voorzien van nieuw stucwerk, het overige gaat gebeuren zodra ik persoonlijk weer Sri Lanka ga bezoeken en zoals het er nu naar uitziet gaat dit gebeuren in de maand maart.

Maart 2011,

Na al regelmatig het huisje van de familie Tenisa te hebben verbouwt zijn wij nu over gegaan tot de bouw van een geheel nieuw huis, dit op de oude plaats en na een schriftelijke goedkeuring van de gemeente.

Op de school in Ethukala hebben wij nu weer een gebouw van de ondergang weten te redden en staan er nu nog steeds twee te wachten op een fikse renovatie.

Verder hebben wij geld uitgegeven voor de reparatie van onze motor (visboot) van de familie Greetha, ik kwam tot dit besluit na overleg met Suranga, omdat wanneer wij niets zouden doen de boot stil bleef liggen en er niet uitgevaren kon worden voor de visvangst, wel is belsoten dat zij het benodigde bedrag voor de reparatie (37000rs) maandelijks terug moeten gaan betalen. Hetzelfde gebeurde met onze tuk tuk, nadat ik in september 2010 al aan Kumar had laten weten dat hij meer onderhoudt moest doen aan onze tuk tuk was dit nog steeds niet gebeurt en werd hem verteld dat hij dat nu moest gaan doen, hij maakte een afspraak in de garage voor een groot onderhoud, maar zelf had hij natuurlijk geen geld hiervoor, heb het toen maar betaald met dien verstande dat hij het nu maandelijks op iedere 15e van de maand moet terug betalen, is het geld op de 16e niet aanwezig dan zal alsnog de tuk tuk worden verkocht.

Ook hebben wij onze medewerking verleent bij de bouw van een douche met toilet voor een gehandicapte jongen in Palangatura, dit op verzoek van een familie uit Maarssen.

 

Op verzoek heb ik ook een bezoek gebracht aan Kantale, een plaatsje in de buurt van Trincomalee.

Hier is een straat waar zo’n 37 huisjes staan die allen verstoken zijn van goed drinkwater aan huis, wel kunnen ze dat lopend gaan halen aan de hoofdweg en voor sommige mensen is dat ± 2 km lopen.

Na goed overleg van wat de mogelijkheden zijn heb ik samen met Suranga onze plaatselijke vertegenwoordiger besloten om hier werk van te gaan maken.

Juli 2011

Het water project in Mullipothama (Kantale) heeft mij aan het denken gezet en ben dan ook in de eerste week van mijn bezoek afgereisd naar deze plaats, had wat kasgeld bij me en heb dit ter plekke besteedt, niet nadat ik eerst overleg had gepleegd met de waterleiding maatschappij die toestemming moest geven voor een koppeling naar de straat waar de huisjes aan lagen, ook moesten zij voor de aansluiting gaan zorgen dus zonder hen is dit onmogelijk, deze maatschappij had er geen moeite mee, nee natuurlijk niet omdat zij nu meer water kunnen gaan leveren zonder dat zij eigenlijk extra kosten moesten gaan maken, maar met de vraag of zij het zelf zouden willen doen kreeg ik als antwoord dat Colombo, waar het hoofd kantoor zit nooit en te nimmer hier toestemming voor zouden geven. Ook kregen wij toestemming van de gemeente en de temple people zoals zij zich noemen, alle mensen zijn Moslim.

Enkele dagen erna zijn wij van stag gegaan met het graven van de geul waarin de waterleiding moest komen, dit voor een afstand van ± 600m, dit naar het huisje waar die mensen die mij hierop attent hadden gemaakt en ik hen als een soort proefhuisje wou laten gaan dienen.

Het is nu de bedoeling dat alle huisjes een water aansluiting gaan krijgen, ook krijgen alle huisjes voor zover niet aanwezig een nieuw toilet en zal de grond rondom de huisjes worden ontgonnen om hier wanneer het mogelijk is groente te telen, deze grond kan worden besproeit met water uit extra putten die wij gaan boren, het ligt in onze bedoeling om 6 putten te gaan boren en deze dan middels een motor het water op te laten pompen om vervolgens het water naar de bewerkte grond te vervoeren.

Er zal eerst een proefveldje worden aangelegd om te bekijken of ook inderdaad er iets zal groeien, dit alles gebeurt in de komende weken en dan zal ik bij mijn eerstvolgende bezoek dat gepland staat in oktober bekijken wat er zoal mogelijk is.

Sept. 2011

Dit is eigenlijk een bezoek om mijn vrouw Laura die gehandicapt is een behandeling te laten ondergaan waarvan de Sri Lankaan zegt dat zij er beter van wordt.

De eerste 10 dagen verbleven wij hiervoor in Giritale, na een eerste onderzoek door een dokter kregen wij een briefje mee om kruiden te gaan inkopen, deze werden dan fijn gemalen en door stomen op een juiste basis gebracht, 2x dagelijks kwam er een ex verpleegster van het Ayurveda Hospital haar een behandeling/massage geven.

Na 10 dagen reisde wij weer af naar Negombo alwaar weer dezelfde behandeling werd gedaan, iedere morgen werd zij in het hotel opgehaald om naar het Jasmin Resort te brengen voor een 3-4 uur behandeling en deze werd dan ’s avonds nog eens lichtjes overgedaan.

Tijdens ons verblijf in Giritale ben ik 3 keer met een tuk tuk afgereisd naar Mullipothama om te bezien hoever ze er waren, nou het proefhuisje had twee aansluitingen voor water, dan hadden ze het toilet bijna klaar, de zand en stenen waren aanwezig en op mijn vraag waarom het allemaal zolang moet gaan duren kreeg ik als antwoord dat het moeilijk was om hier in deze streek aan bouwmaterialen te komen, Colombo is veel makkelijker, maar dan komen er transportkosten bovenop en dan wordt het weer te duur, ook de wegen waarop de spullen vervoerd moeten worden is erg slecht, zelfs voor een tuk tuk.

Maar desalnietemin, de mensen waren over gelukkig met hun eigen water, ook het proeftuintje voldeed aan mijn verwachtingen, er stonden al groentes te groeien en dit op een oppervlakte van zo’n 100m2, terwijl ieder huisje een eigen grond heeft van zo’n 2000/3000m2, dus alle bij elkaar wanneer we straks klaar zijn kan ieder huisje voor haar eigen groente gaan zorgen en wat er over is kan naar de markt worden gebracht.

Ik voor mij zelf vind dit een geweldig goed en duurzaam project.

Ook ben ik met Suranga naar een militair kamp gebracht in Vakalai, buiten dit kamp leven twee dames, ieder met een kind, die worden onderhouden met eten van het kamp, dit opzich niets speciaals waren het niet dat deze dames hun echtgenotes hebben verloren in de oorlog tegen deze soldaten, de soldaten hebben als het ware hun mannen tijdens de oorlog gedood en nu worden deze vrouwen door deze soldaten geholpen, de vraag van deze soldaten was of ik zorg kon dragen voor de materialen voor de bouw van twee huisjes, totale kosten € 1400.- enkel voor de materialen, de soldaten bouwde dan de huisjes en hadden ook de grond ervoor, ook hiermee heb ik ingestemd.

Verder hebben wij nog een soldaat die in het ziekenhuis verbleef een rolstoel gegeven, hij had tijdens de oorlog op een landmijn gestaan en had hierdoor een been verloren, nou mensen ik kan u vertellen ik heb al veel meegemaakt maar een man van dit kaliber begon toch te huilen toen hij in die rolstoel zat dat hield ik niet voor mogelijk, geweldig allemaal, en toch hier doe je het voor.

Voor het jaar 2012 staat enkel en alleen op het program het realiseren van de aanleg van de waterleiding, bouw toiletten en ontginning gronden voor de mensen in Mullipotana.

De proefwoning die wij hebben staan voldoet aan onze gestelde voorwaarden en ook de grond is geschikt voor de teelt van groente, zie de beide foto's.

Links de bouw toilet en rechts de groente

 

Ondertussen is er al het een en ander geregeld voor deze mensen, zo hebben nu al 21 mensen een wateraansluiting, hebben wij een mooi toilet gebouwd, en een huisje tot een echte woning gemaakt.

In februari 2013 ga ik weer en dan krijgen de overige gezinnen water, worden er toiletten gebouwd en op het program staat de bouw van minimaal een geheel nieuw huisje.

 

Links op de foto, een oudere vrouw die water kreeg en rechts een nieuw huis

Ondertussen is dit project verwezelijkt en zijn we begonnen aan het tweede project is in deze streek. Dit alles zal nog wel enkele maanden in beslag nemen en is mede afhankelijk van de gelden die binnen komen. Voorlopig hebben in ieder geval alle mensen in Kantale 2, zoals ik dit project noem water, enkele mensen hebben ook al een nieuw toilet, maar wij zijn er dus nog lang niet en kunnen alle hulp gebruiken die er maar kan zijn.

 

 
4.jpg

Ik ben maar een enkeling, maar ik ben iemand.
Ik kan niet alles doen, maar ik kan IETS doen.
En ik zal me niet laten beïnvloeden door hetgeen ik niet kan doen,
Om te doen wat ik kan!